100% afbreekbaar surfplank

Prachtige ontwikkeling! Op de K-Messe in Dusseldorf kwam ik nog onderstaand item tegen:

TECNIQ & SYNBRA/SYNPRODO introduceren het bio-based alternatief voor de traditionele Surfplank
SAN DIEGO, Californië en ETTEN – LEUR, Nederland (7 oktober 2013)

TECNIQ LLC, een toonaangevende ontwikkelaar van milieubewuste materialen en producten, en SYNBRA / SYNPRODO BV, een toonaangevende vernieuwer in geëxpandeerd schuimtechnologie, kondigen vandaag de introductie aan van ’s werelds eerste 100 % biologisch afbreekbare surfplank.
“Surfplanken zijn sinds 1950 vooral gemaakt van aardolieproducten” zegt Rob Falken, Managing Director van TECNIQ. “We hebben heel hard gewerkt om een alternatief te ontwikkelen dat geen afbreuk doet aan de prestaties en dat voldoet aan de beproefde eigenschappen die surfers en surfplankbouwers gewend zijn”.
Het schuim wordt geproduceerd in een gepatenteerd proces dat gebaseerd is op de inzet van lokaal overvloedige biomassa (gecertificeerd GMO-vrij) welke wordt geleverd door Corbion Purac. Synbra Technology BV polymeriseert deze biomassa waarna Synprodo BV zorgt voor de uiteindelijke productie van de schuimdelen. “Voor mij zijn de beste eigenschappen dat het schuim is gemaakt uit een volledig hernieuwbare bron en dat gevaarlijke chemicaliën niet worden gebruikt tijdens de productie. Dit betekent dat het schuim aanzienlijk minder belastend is voor de surfplankbouwers”, aldus Falken.
TECNIQ en SYNPRODO zijn volledig transparant over de levenscyclus van de surfplankkern. Een onafhankelijke Life Cycle Assessment (LCA) is reeds afgerond, evenals certificering voor de afbreekbaarheid, composteerbaarheid, bio-based content, GMO-vrij, en Cradle to Cradle. Naast deze gunstige milieuprestaties wordt het schuim geëxpandeerd door gebruik van CO2 als het enige blaasmiddel in het expansieproces.
De merknaam voor deze nieuwe surfplank technologie is BIOM™ (uitgesproken als By- ohm). De eerste productielocatie zal worden gevestigd in Nederland en de productie begint in het derde kwartaal van 2014. Er zijn plannen om de productie voor de Amerikaanse markt verder te ontwikkelen, eind 2014 of begin 2015. In aanvulling op de surfplankkern, zal BIOM™ toegepast worden in stand-up paddleboards, wakeboards, skimboards, kiteboards en andere toepassingen voor op en in het water. Voor meer informatie zie www.biomblanks.com.

biomgroot