Hoe Duurzaam is Het Goede Doel?

In de laatste jaren is het binnen halen van geld voor het goede doel door middel van prachtige sportieve acties zeer succesvol gebleken.

Veelal onder het motto: Ik kan het (nog) en zet mij sportief in om een prestatie neer te zetten om zodoende aandacht en geld te genereren voor deze goede doelen om zieke mensen te kunnen genezen en of een betere toekomst te gunnen.

Ik steun deze prachtige acties van harte!
Aandacht voor het goede doel, sociale betrokkenheid en ook harde centen voor onderzoek en middelen om te genezen, verzachten, verbeteren en te voorkomen.

Maar is het niet een beetje wrang, met het oog op, welke middelen wij actievelingen gebruiken om onze goede doelen te behalen?

Wij gaan bijvoorbeeld met duizenden fietsers tegelijk naar de Alpen om de prachtigste bergen te beklimmen en vliegen de wereld over om ergens een marathon te lopen om ons goede doel te bereiken.
Hulde en respect voor allen die dit doen en wat mij betreft ook zeker blijven doen maar bedenk wel dat al deze bewegingen om de wereld niet echt mee helpt om ziekten te voorkomen.
Probeer dus transport te minimaliseen, maak de actie zo lokaal mogelijk en maak optimaal gebruik van mogelijkheden om milieu vervuiling te voorkomen.

Erger vind ik dat er alle soorten promotiemateriaal gebruikt worden waarvan de meesten echt niet weten waar het vandaan komt.

Als wij graag willen sporten voor het goede doel  zouden wij dan niet moet weten of het gedragen sportshirt wel milieuvriendelijk geproduceerd wordt?
Dat de T-shirts niet in China met behulp van kinderarbeid, giftige en vervuilende kleurstoffen geproduceerd worden waarvan deze kinderen zelf ziek van kunnen worden en wij daardoor ons probleem aan het verplaatsen zijn?

Ik zeg ja!
Wij moeten en willen zeker ook voorkomen dat er door onze goedbedoelde acties geen kinderen en ook volwassenen ziek kunnen worden.

Gebruik daarom voor jouw sportieve actie, kleding en producten die voldoen aan de eisen m.b.t. fairtrade, milieu en gifstoffen en dan heb je jouw eerste goede doel al behaald door de wereld weer een stukje te verbeteren!