Paardenbloem band Vredestein

Meer dan vijftigduizend producten die we in het dagelijkse leven gebruiken worden gemaakt met natuurrubber. Omdat de wereldwijde vraag naar natuurrubber stijgt, omdat het een aantal jaar duurt vooraleer een rubberboom voldoende rubber produceert én omdat we er nog steeds niet in slagen om een volwaardig synthetisch alternatief voor natuurrubber te vinden, dreigt natuurrubber schaars te worden en dan zitten we met een probleem. In de Tweede Wereldoorlog was die schaarste er al eens en in die periode bedienden de strijdende krachten zich van het sap dat in de wortel van paardenbloemen zit (een soort van melk) om banden te maken. Dat idee belandde na de oorlog evenwel terug in de lade, maar is inmiddels opnieuw van onder het stof gehaald.

1_Vredestein_Foretezza_Flower_Power_Ready_25-622

 

 

 

 

 

De Universiteit van Wageningen is de trekker van het Europese DRIVE4EU project dat als doel heeft om te onderzoeken in welke mate de Russissiche paardenbloem (omdat die nog meer rubber oplevert dan onze ‘klassieke’ paardenbloem) op termijn een volwaardig alternatief kan zijn voor rubber van rubberbomen. Apollo Vredestein – de holding achter het merk Vredestein- is eveneens partner van dat DRIVE4EU project.

Op de Eurobike toont Vredestein de Fortezza Flower Power racefietsband en die naam is niet toevallig gekozen want het gebruikte rubber komt van de Russissche paardenbloem. Bijzonder interessant aan dat rubber is dat het nog meer grip biedt dan rubber van rubberbomen omdat er meer hars in zit.

Hoewel de eerste signalen bijzonder positief zijn, zal Vredestein samen met de Universiteit van Wageningen nog flink wat onderzoek moeten doen naar de haalbaarheid van de toepassing van deze relatief nieuwe rubbersoort. En als alle puzzelstukjes in mekaar passen, zal de paardenbloem zelf een genetisch gemanipuleerd duwtje in de rug kunnen gebruiken om de productie van het rubber op te drijven. Daarna wordt het zaak om de landbouwers er van te overtuigen om de ‘superpaardenbloemen’ te gaan telen. Er is met andere worden nog een heel traject af te leggen, maar de kans dat we straks met z’n allen op banden van rubber uit paardenbloemen fietsen zit er best wel in.

artikel overgenomen van Grinta Tekst: Bart De Schampheleire