zijn PEF vezels de toekomst voor sportkleding?

Nadat al een paar jaar geleden t-shirts zijn gemaakt van gerecyclde PET-flessen, is technologieconcern Avantium uit Amsterdam weer een stap verder. Het bedrijf is met onder andere Coca Cola druk doende met het produceren van de 100% bioplastic PEF (polyethylene furanoate). Avantium heeft nu ook gezorgd een nieuw product na de levensduur van PEF-flessen, namelijk kunststofgaren. Deze PEF-vezels zijn nu ook verwerkt tot 100% biobased T-shirts.

Avantium maakt bio-PEF door zogeheten C6 suikers te gebruiken om furandicarbonzuur te maken, die weer omgezet kunnen worden ineen totaal nieuw, 100% biobased polymeeren.

De volgende stap is het afval van deze flessen opnieuw te gebruiken bijvoorbeeld door er kleding van te maken. Het spinnen van PEF-vezels en het weven en verven van de stof, werd uitgevoerd door het Instituut voor Textiel Technologie aan de RWTH Aachen University, met behulp van bestaande procestechnologie en -apparatuur voor polyester. De vezelmarkt is een belangrijke recyclingbestemming voor PET-plastics, de resultaten van PEF die Avantium nu presenteert, vertonen gelijkwaardige end-of-life oplossingen.

“Deze eerste PEF t-shirts zijn wederom een belangrijke stap in de ontwikkeling en commercialisering van PEF” , zegt Tom van Aken, CEO van Avantium. “De productie van de eerste biobased t-shirts geproduceerd uit gerecyclede PEF-flessen, voegt kleding en sportkleding toe aan de vele afzetmogelijkheden van PEF. Met zijn sterk verbeterde ecologische impact en verbeterde prestaties is PEF echt de nieuwste generatie duurzaam materiaal van de toekomst.”

 

Avantium+PEF+shirt+(1)